יוסף הלוי2

יוסף הלוי

(Joseph Halévy, 1917-1827)

יוסף הלוי היה פילולוג, מזרחן, הבראיסט ונוסע יהודי אירופי. הוא החל את פעולתו הענפה בתחום החינוך העברי בשנות החמישים של המאה הי"ט, בעיר אדריאנופול (אדירנה) שבאימפריה העות'מאנית.

כפי הנראה, הלוי נולד בהונגריה, ומספר שנים לאחר שהיה שותף למרד ההונגרים בקיסרות האוסטרית (1848), ברח ממנה כפליט. הוא מצא מקלט בקהילת אדריאנופול ונטמע בה עד מהרה.

הלוי שימש כמנהל תלמוד התורה בעיר, והנהיג בו רפורמות חינוכיות מרחיקות לכת במתכונת מערבית. חידושים אלה עוררו את חמתם של גורמים שמרניים מקרב בני הקהילה, עד שבשנת 1861 גורש הלוי מבית הספר, ולאחר מכן גם מהקהילה. הוא פנה לנהל את תלמוד התורה הספרדי בבוקרשט, אך גם שם עוררו תיקוניו את חמתם של הזרמים השמרניים, והוא פוטר ממשרתו.

הלוי עשה דרכו לפריז, שבה החל להתמקצע בתחומי הפילולוגיה והמזרחנות, ושימש כמרצה במכון להכשרת מורים של חברת כי"ח. בשנת 1868 יצא הלוי במימון חברת כי"ח לאתיופיה, במטרה לחקור את הפלשים, שהיו עד אז סמויים כמעט לחלוטין מן העין המערבית. בשנים 1870-1869 ביצע הלוי שליחות מחקרית לדרום תימן, במטרה לפענח כתובות שבאיות עתיקות. לאחר שובו עסק הלוי בעיקר בחקר שפות שמיות עתיקות, ובשנת 1879 מונה למשרה היוקרתית של פרופסור בסורבון, שבה כיהן לאורך שארית חייו.

רשימת מסעותיו של הנוסע (להגדלת המפות לחץ עליהן)
  • 1869-1868 – אתיופיה
  • 1871-1870 – דרום תימן

קישורים לספרי הנוסע
קישורים לכתבות של הנוסע וספריו מאתר "עיתונות יהודית היסטורית"
רשימת ספרות מחקר על הנוסע ומסעותיו
  • שלמה הרמתי, שלושה שקדמו לבן-יהודה, יד יצחק בן-צבי, ירושלים, 1978, עמ' 45-11.
  • ביוגרפיה מאת אברהם אלמאליח: ירון צור, יהודים בין מוסלמים: ראשיתה של תקופת הרפורמות, יהודים בין מוסלמים (יחידות 5-4), האוניברסיטה הפתוחה, תל אביב, 2003, עמ' 109-74.

• שלמה שבא, "משני עברי ים סוף", עת-מול, 33 (ספטמבר 1980), עמ' 20-18.

• ג'ורג' מנדל, "אליעזר בן-יהודה והפרופסור יוסף הלוי", בתוך: עידו בסוק (עורך), ברית עברית עולמית: הכנס השישי, לונדון, ספטמבר 1984, ברית עברית עולמית, ירושלים, 1988, עמ' 99-95.

• אנור, נתנאל, "יוסף הלוי ו-'הבעיה השומרית': גזע, שפה ותרבות במדע של המאה ה-19",‫ היה היה: במה צעירה להיסטוריה, 6 (חורף תשס"ח), עמ' 43-28